måndag 28 juni 2010

The Countess


Erzebet Bathory var en Ungersk grevinna som levde i början av 1600-talet, och som var övertygad om att, om hon drack och badade i blodet av unga oskulder så skulle hennes skönhet bevaras. Hon med hjälp av sina undersåtar skövlade omgivande bondesamhällen, kidnappade och mördade minst 50 flickor. Det var vad hon erkände, men ryktet sa flera hundra. Det var när grevinnan gick från fattiga bondeflickor till sådana högre upp i samhället som flickor i adeln som saker började upptäckas. Bathory dömdes till att muras in i ett rum med bara ett hål för matintag och där överlevde hon 4 år innan hon till slut dog.

Ja vad vill jag med detta. Jo jag såg en film som är skriven och regisserad av Julie Delpy, som också spelar huvudrollen som Erzebet. Tycker att filmen överlag var bra, Julie´s skådespeleri är allt som oftast bra och även här. Det roliga med denna filmen är att den tar upp den kvinnliga rollen som rådde på den tiden, att en kvinna inte var lika smart som en man och att det ansågs vara ärofyllt att gå ut i slag och slakta andra människor och att bränna häxor på bål för att de man trodde de hade samhöre med Satan. Man får nästan känslan av att filmen var bilden av myten, var det verkligen sant? Hade grevinnan verkligen mördat dessa flickor eller var det bara ett rykte. Kanske det var det inte hon men hon ansågs tillhöra Satans kvinnor och måste bort. Visst hon erkände och även hennes sk medhjälpare, men detta skedde under tortyr som var en vanlig medtod för att få erkännande på den tiden. Sen är det även en liten vink eller en rejäl spark på utseendefixeringen som vi har i samhället idag, som enligt mig har blivit too much.

Ja jag vet vart Julie står i sin kritik och jag håller med henne, och lite modigt är det väl ändå och slänga in dom i en film om en kvinna som enligt rykte ska ha dödat flera 100 flickor. Tjoho!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar